Whittaker House

Located in the small seaside settlement of Kakanui, near Oamaru, the design challenge required a concept that would make the most of the beautiful sea views and sunlight, while balancing the need for privacy from neighbouring properties and the street. The challenge also included working to a small footprint, while maximising the comfort of interior living spaces.

The Whittaker Cube was designed as two levels of just 8 metres x 8 meters with immaculate detailing of durable materials and a cost effective structure. Despite the compact footprint, the design incorporates three bedrooms, while upper level living achieves a light and spacious feel with American Oak featuring throughout the modern interior.

Cedar cladding provides an effective rain screen and allows flashings to be cleverly concealed, while also lending the exterior a simple uncluttered look.